رشته مهندسی صنایع با توسعه، بهبود و یکپارچهسازی سامانههای پیچیده سروکار دارد و میکوشد تا افراد، منابع مالی، دانش، اطلاعات، تجهیزات، انرژی و مواد، فرایندها، سامانهها و سازمانهای پیچیده را بهینهسازی کند.
به عبارت دیگر، موضوع اصلی در رشته مهندسی صنایع، اثربخشی، کارایی، تطبیقپذیری، پاسخگویی، بهبود کیفیت کالاها و خدمات و در نهایت سودآوری است.
گستره کار مهندسان صنایع
مهندسان صنایع در تمام مراحل تولید و پردازش دخیل هستند. آنها ممکن است امکانات جدیدی را از ابتدا طراحی کنند، مسئول ارتقا، گسترش و بازسازی امکانات موجود باشند یا طراحی مورد نیاز برای تجهیزات جدید و نوشتن مشخصات تجهیزات خریداری شده از فروشندگان خارجی و حصول اطمینان در جهت تطابق با نیازهای موجود را بررسی کنند.
مهندسان صنایع برای طراحی امکانات و تجهیزات بیشتر روی سیستمهای طراحی کامپیوتری تکیه میکنند. آنها همچنین به منظور بیشتر کردن بهرهوری و به حداقل رساندن هزینهها از مدلسازی کامپیوتری و شبیهسازی جریانهای فرایند و زنجیرههای عرضه استفاده میکنند. در واقع وظیفهی مهندسان صنایع این است که بهرهوری در مدیریت منابع انسانی و تکنولوژی را بهبود دهند؛ این در حالی است که بخش عمدهی رشتههای مهندسی کارشان، صرفا مرتبط با ماهیت فنی فرآیندها و فرآوردهها است. در واقع مهندسی صنایع از معدود رشتههای مهندسی است که مولفهی اصلی آن، عامل انسانی است.
مهندسان صنایع در امور برنامهریزی، نصب و کنترل و بهبود فعالیتهای موسسات در فاصلهی میان رشتههای مختلف کار میکنند؛ فعالیتهایی که این افراد در ارتباط با آن کار میکنند، شامل: تولید، نوآوری در محصولات، ارائهی خدمات، حملونقل و جریان اطلاعات سازمانی است. بنابراین مهندسان صنایع راه را برای تعامل تخصصهای مختلف و کار گروهی فراهم میکنند و باعث میشوند کارها به طور منظم انجام شود. در این رشته، توانمندیهای ارتباطی، شخصیتی و اجتماعی افراد در فضای همکاری و در شرایط عادی و ویژه، تقویت میشود و این شاخص مهم دیگری است که فرصت طلایی تحصیل در دانشگاه خاتم تهران برای دانشجویان رشته مهندسی صنایع فراهم میکند.
گرایشهای مهندسی صنایع
گرایشهای مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی ارشد عبارت است از:
- لجستیک و زنجیره تامین
- سیستمهای کلان
- سیستمهای مالی
- بهینهسازی سیستمها
- مدیریت مهندسی
گرایش لجستیک و زنجیرهی تامین
یکی از گرایشهای مهندسی صنایع، لجستیک و زنجیره تامین است که هدف آن تربیت متخصصانی با توان تحلیل، طرحریزی و طراحی، پیادهسازی و بهبود عملکرد زنجیرههای تامین و فرایندهای جاری با تاکید بر جنبههای مهندسی است. فارغ التحصیلان این گرایش قادر خواهند بود به عنوان کارشناس ارشد این حوزه، راهحلهای علمی و کاربردی در زمینهی طراحی، بهینهسازی ساختار و فرایندهای زنجیرهی تامین و بهبود عملکرد آنها و همچنین پیادهسازی سیستمهای مدیریت زنجیرهی تامین را ارائه نمایند.
گرایش سیستمهای کلان
گرایش سیستمهای کلان به مطالعه، مدلسازی و تجزیه و تحلیل سیستمها میپردازد و با در نظر گرفتن نیازها، اولویتها و امکانات موجود، بهترین سیستم را طراحی میکند. دانشآموختگان این گرایش قادر خواهند بود با اکتساب نگرش و مهارت کلیدی «کلنگری خلاق» به ارائهی راهحلهای کارا و اثربخش برای مسائل پیچیده و کلانمقیاس بپردازند. تحلیل جامع مسائل و ارائهی راهحلهای خلاقانه از ویژگیهای اصلی دانشآموختگان این گرایش است. از منظر روششناسی نیز دانشآموختگان این گرایش بر انواع روشهای سخت و نرم حل مسئله شامل تحقیق در عملیات، بهینهسازی دادهمحور، دادهکاوی، فرایندکاوی، پویاییشناسی سیستمها، متدولوژی سیستمی نرم، برنامهریزی غیرقطعی، برنامهریزی تعاملی و روشهای سیستمی پسامدرن مسلط خواهند شد.
گرایش سیستمهای مالی
سیستمهای مالی یکی دیگر از گرایشهای مهندسی صنایع است که موضوعات مختلفی را مورد توجه قرار میدهد. استفاده از فناوری محاسباتی و اطلاعاتی پیشرفته در بازارهای مالی و تحلیل سرمایهگذاری، بهکارگیری فنون مهندسی مالی در بانکها، موسسات کارگزاری بورس، شرکتهای بیمه و واحدهای خزانهداری، تحلیل مالی موسسات صنعتی و بازرگانی و استفاده از ابزارهای کاهش ریسک یا مدیریت ریسک از مهمترین مباحث این گرایش هستند.
فرصتهای شغلی در بازار کار برای فارغالتحصیلان و دانشآموختگان گرایش سیستمهای مالی در رشته مهندسی صنایع عبارتند از:
- موسسات سپردهپذیر (بانکهای تجاری، تخصصی، توسعهای)؛
- موسسات بیمه (بیمه عمر، داراییها و تامین اجتماعی)؛
- موسسات سرمایهگذاری (شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری)؛
- موسسات اعتباری (صندوقها و اتحادیههای اعتباری)؛
- موسسات تامین سرمایه (بانکهای سرمایهگذاری)؛
- موسسات خدماتی و مشاوره مالی (شرکتهای رتبهبندی و امین)؛
- بورس و موسسات دیگر (لیزینگ و ..).
گرایش بهینهسازیسیستمها
هدف گرایش بهینهسازی سیستمها، تربیت متخصصانی است که با بهرهگیری از مهارتهای خود و دروس تخصصی این گرایش، توانایی شناخت، تحلیل و ارائه طرح برای سیستمهای متشکل از انسان، مواد و ماشین را دارند.
مهمترین مهارتهای فارغالتحصیلان و دانشآموختگان این رشته عبارتند از:
- کشف و بررسی مشکلات وزارتخانهها؛
- سازمانهای ستادی و نظامهای صنعتی؛
- جستجوی ارتباط منطقی بین اجزای انواع سیستمهای تولیدی و غیرتولیدی؛
- برنامهریزی و ارائهی مدل جهت کسب بهترین بازدهی از کارکرد سیستمها؛
- کنترل سیستمها جهت پیگیری نقصها و ارائهی مدل مطلوب و نهایی؛
- برنامهریزی و شرکت در اجرای پروژههای تحقیقاتی صنعتی و ارائهی الگوهای مناسب برای طراحی واحدهای تولیدی عظیم کشور.
گرایش مدیریت مهندسی
گرایش مدیریت مهندسی، به مطالعه کاربرد اصول مهندسی در کسبوکار اختصاص دارد. هدف در این گرایش تربیت مهندسانی است که با بهرهگیری از اصول علم مدیریت در کنار دانش مهندسی به حل مسائل واقعی موجود در سازمان در زمینههای مدیریتی، اقتصادی و تجاری میپردازند. انتظار میرود دانشآموختگان این گرایش دارای مهارتهای مناسب در زمینههای کاربردی مهندسی صنایع و مدیریت شوند، بهنحوی که بتوانند مدیریت علمی را در بخشهای مختلف تولیدی و خدماتی جامعه اجرا نمایند.
مهارتها و توانمندیهای مورد نیاز مهندسی صنایع
از مهمترین مزایای انتخاب رشته مهندسی صنایع برای دانشجویان میتوان به کسب تجربههای ناب شغلی و کسب توانمندی بالا در حل مسئله اشاره کرد. از جمله دغدغههای یک مهندس صنایع، کاهش هزینههای تولید، افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت محصولات و خدمات، اطمینان از سلامت و ایمنی کارکنان، حفاظت از محیط زیست، تطابق با مقررات دولتی و سازمانی و کاهش اتلاف زمان، منابع، انرژی و ... است.
علاوه بر موارد بالا، در رشته مهندسی صنایع توانمندیهای ارتباطی، شخصیتی و اجتماعی افراد در فضای همکاری و در شرایط عادی و ویژه تقویت میشود و این یک فرصت طلایی برای دانشجویان رشته مهندسی صنایع دانشگاه خاتم به حساب میآید.
منبع: خبرگزاری تسنیم
- دوشنبه ۱۳ آذر ۰۲ ۱۱:۴۲ ۱۲ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر